RSS

wynik antygen HBs dodatni

Emo-pamiętnik


Temat: Antygen HBs dodatni u męża przed ISCI
" />Panie Doktorze!
Przygotowuję się do ISCI i wykonujemy z mężem szereg badań.Dzis mąż odebrał wynik antygen HBs, który okazał się dodatni.Ponownie pobrano mu krew na tzw.HBs -test potwierdzający.Czy w zw. z tym możemy w najblizszym czasie mieć ICSI(w połowie kwietnia?).Dodam,że mój HBs jest ujemny.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=25640



Temat: Ogromna prosba ointerpretacje kilku wynikow badan
" />bardzo prosze o interpretacje moich wynikow :

1.CMV IgG -ilosciowo 39 u/ml
wynik ujemny < 4
wynik watpliwy 4-6
wynik dodatni > 6
CMV IgM 0,11 Index
wynik ujemny <0,70
wynik watpliwy 0,70- 0,90
wynik dodatni 0,90

2.toxoplazmoza IgG 6,84
IgM ujemny

3.rózyczka IgG 137

4.przeciwcaiala antykardiolipinowe IgG 10,0
IgM 18,1

5.anty HBs ilosciowo > 2000 (wynik w surowicy)

6. HBs antygen - ujemny

Z gory ogromnie dziekkuje za odpowiedz!
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39939


Temat: Ogromna prosba ointerpretacje kilku wynikow badan
" />
">bardzo prosze o interpretacje moich wynikow :

1.CMV IgG -ilosciowo 39 u/ml
wynik ujemny < 4
wynik watpliwy 4-6
wynik dodatni > 6
CMV IgM 0,11 Index
wynik ujemny <0,70
wynik watpliwy 0,70- 0,90
wynik dodatni 0,90

2.toxoplazmoza IgG 6,84
IgM ujemny

3.rózyczka IgG 137

4.przeciwcaiala antykardiolipinowe IgG 10,0
IgM 18,1

5.anty HBs ilosciowo > 2000 (wynik w surowicy)

6. HBs antygen - ujemny

Z gory ogromnie dziekkuje za odpowiedz!
Wyniki sa ok wskazuaj na przebyte choroby i brak aktualnie trwajacej infekcji Z poważaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39939


Temat: proszę o interpretację wyników
" />Witam! Oto moje wyniki badań:
toxoplazmoza: ujemny
różyczka: dodatni
CMV: ujemny
Badania hormonów (23d.c)
TSH 2,06 ulU/mL
FT3 3,06 pg/ml
FT4 1,17 ng/dl
Testosteron 2,66 nmol/l
Prolaktyna 15,4 ng/ml
Progesteron 13,8 ng/ml
anty-HCV: ujemny
Ortho antygen HBs: ujemny
USR: ujemny.

Wyniki badania męża:
objetość: 5ml
pH:7,2
czas upłynnienia:5min.
ilośc plemników: 60mln
ruchliwość: 40% prawidł.
morfologia: 45% dojrzałych.

Z góry serdecznie dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam!
Beata P.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=6578


Temat: prosze o interpretacje wyników
" />Po poronieniu chce sie starac w tym cyklu o dzidziusia, czy ponizsze wyniki są w normie i co one oznaczaja? Czy powinnam zrobić jeszcze jakies badania? ewentualnie szczepienia?
1.Toxoplazma IgG 7.02 IU.ml (miesiac przed poronieniem w 6 tyg.ciązy IgG miałam 0,0 Ul/ml - czy przyczyna poronienia mogła byc toksoplazmoza?)
Toxoplazma IgM ujemny
2. Różyczka IgG 217 IU/ml
Różyczka IgM ujemny
3. CMV IgG (<4 UA/ml) i IgM (o,o7) ujemne
4. HBS antygen dodatni
Anty - HBs <3 mlU/ml

Bede wdzieczna za odpowiedz
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=31175


Temat: Wyniki krwi
Bardzo proszę o pomoc, odchodzę od zmysłów!! :-( Dziś odebrałam wyniki badań.
o czym świadczą moje wyniki badań:
AIAT 31.8
AspAT 22.5
TSH 3- generacja 8.46
HBs antygen ujemny
wynik w surowicy
p/c anty - HCV
wynik w surowicy: dodatni S/CO ujemny
wynik ujemny - S/CO poniżej < 1,0
wynik dodatni - S/CO powyżej >= 1,00

[ Dodano: 2007-11-17, 09:14 ]
Bardzo proszę o pomoc, odchodzę od zmysłów!! :-( Dziś odebrałam wyniki badań.
o czym świadczą moje wyniki badań:
AIAT 31.8
AspAT 22.5
TSH 3- generacja 8.46
HBs antygen ujemny
wynik w surowicy
p/c anty - HCV
wynik w surowicy: dodatni
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
witam bardzo prosze o odpowiedź
mąż robił wyniki na Hbs
antygen Hbs ultra 21,79
normy są wynik negatywny <0,13
wynik dodatni>=0,13
bardzo prosze o interpretacje wyników
chce powiedzieć że mąz wzioł 2 dawki szcepionki na żóltaczke
dziekuje pozdrawiam Monika
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki Alat AST ,bilirubina, HBs Ag
Witam jakies dwa tygodnie temu bylem robic badanie krwi tak dla pewnosci . Poniewaz długo nie robiłem a jakies 15 lat temu zatrułem sie bardzo i mam od tamtej pory lekko zażółcone białkówki oczu .
Pokazuje moje wyniki i normy - prosze o fachowy komentarz do tego

Antygen HBs-Ag ----> dodatni !!!
AST 26,00 norma 0- 37
ALAT 30,00 -------- norma 0- 42
Bilirubina całkowita 2,18 mg/dl norma 0,1 - 1,1 !!!!!!

Morfologia
K białe 6,9 norma 4 - 10
czerwone 5,4 norma 4,2 - 5,6
hemog 16, 9 norma 14 - 18
Hematokryty 46,4 norma 38 - 49
śr objetosc krw czerw 85,9 norma 76 - 94
śr masa hem. w krw czerw 31,3 norma 27 - 34
śr stęzenie hem w erytrocycie 36,4 norma 31 - 37
krwinki płytkowe 217 norma 140 - 350
odsetek duzych płytek krwi (P-LCR) 30,9%
Mocz
barwa - jas.zół
przejrzystosc klarowny
cieżar 1,030
PH 5,0
białko neg
glukoza neg
ciała ketonowe neg
Urobilinogen w/n
Bilirubina neg
Erytrocyty neg
Azotyny neg
leukocyty neg
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8556


Temat: Wiadomość od lekarza
" />A w Lublinie wymagają takiego małego pakietu badań przy kwalifikacji :
BADANIA OBRAZOWE DO TX:
• Gastroskopia z testem HP
• USG Doppler tt biodrowe, aorta brzuszna i tt kończyn dolnych
• ECHO
• Usg jamy brzusznej
• RTG klp
• RTG zatok obocznych nosa
• Test wysiłkowy po 50rż
• Kolonoskopia (jeśli dodatni wynik kału na krew utajoną)
• Mammografia

KONSULTACJE:
• Stomatolog
• Laryngolog (RTG zatok)
• Kardiolog
• Okulista (dno oka)
• Urolog ( USG gr. krokowego po 50 rż)
• Ginekolog

BADANIA INNE:
• Posiew moczu
• Kał na krew utajoną
• Proteinogram, Lipidogram
• Układ krzepnięcia (APTT, Fbg, PT)
• GGTP, AST, ALT, Bilirubina
• PSA
• antygen Hbe, anty Hbe, antygen HBs, antyHBc, anty HCV
• AbEBV, AbCMV (IgG i IgM)
• HCV RNA

Pozdrawiam
aaawww
Źródło: forum.niesmiertelni.pl/viewtopic.php?t=6467


Temat: Badanie antygenu HBs w ciąży
" />Dziewczyny mam pytanie czy szczepiłyście się przed ciążą na ,,żółtaczkę,,.
Ja się szczepiłam dwa lata temu.Mam pytanie czekam teraz na wyniki badań HBs -czy po szczepionce (3 dawki ) wynik ma wyjść dodatni czy ujemny?
Dziękuję z góry za odpowiedz.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=73312


Temat: Prośba o interpretacje wyników badań.
" />Dzień dobry.
Proszę o interpretacje wyników, robionych przed inseminacją:

WR/RPR ujemny (-)
HBS antygen (ujemny (-)
Taxoplazma IgM jakościowo dodatni

Z góry dziękuję.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=44405


Temat: ciąże obumarłe i pozamaciczna - przyczyna
" />Witam panie doktorze.Jesteśmy w trakcie badań.Mamy część wyników.
Moja pierwsza ciąża obumarła była w lipcu 2004 roku.
C I ca 14 hbd. Obsoleta.
Ciąża pozamaciczna -Luty 2007-pomimo,że jajowód został-jest niedrożny(lewy),potwierdza to wynik bad. (hssg)Jajowód prawy drożny.
sierpień 2008- kolejna ciąża obumarła .
wynik usg"Trzon macicy w przodozgięciu z pęcherzykiem ciążowym o nieregularnych granicach zawierającym zarodej o CTL-3 mm(6,1 t.c).Czynności serca nie stwierdzam)Jajniki o prawidłowej echostrukturze i wielkości."

Wyniki z 2 ciąży:
toksoplazma igm 45 iu/ml
toksoplazma igm 0,19 iu/ml
Po każdym poronieni otrzymywałam immoglobuline ponieważ posiadam grupę krwi ) rh(-),mąż 0 rh(+).
W każdej z ciąż przeciwciał nie stwierdzono.

Najnowsze wyniki:
histeroskopia 6-12-2007
"jama macicy prawidłowej wielkości i kształtu.Widoczne oba ujścia maciczne jajowodów.Błona śluzowa adekwatna do fazy cyklu.Okolica ujścia wewnętrznego i kanał szyjki macicy bez widocznej patologii.Pobrano materiał do badania histopatologicznego."

wyniki moje:
fsh (2-5 d.c) 7,44 mlu/ml. (faza filikularna 4-13)
lh (2-5 d.c) 7,20 mlu/ml .(f.filikularna 1-1
estradiol (2-5 d.c) 28,00 pg/ml. (f.filikularna 39-189)
PT 14,00 sek.(10,8-16,2)
wskaźnik PT 96,80 %.(80-120)
INR 1,04. (0,9-1,30)
APTT 41,30 sek.(26,1-36,3)
APTT ratio 1,32 (0.80-1,20)
TT 11,80 sek(8,0-14,0)
TT ratio 1,07 (0.95-1.25)
Fibrynogen 161,00 mg/dl.(150-375)
Prolaktyna 9,67 ng/ml.(3,24-29,20)
Progesteron 17,88 ng/ml(f.lutealna5,25-38,63)(21-26 d.c)
Testosteron 0,24 ng/ml(0,05-0,73)(21-26 d.c)
P-ciała przeciw plemnikom(iff)-dodatni met. immunofluorescencji pośredniej stwierdzono obecność+/najczęściej nie mają znaczenia klinicznego.
TSH 3 gen 1,303 u(nano)IU/ml.(0,470-4,640)
Przeciwciała przeciwtarczycowe ATG 17,4 IU/ml.(0.0-34,0)
P-ciała p/tarczycowe TPO 2,4 IU/ml.(0-34)
Toksoplazmoza IGG 37,5 IU/ml(dodatni)
Toksoplazmoza IGM 0.165(ujemny)
Homocysteina 7,81 u(nano)mol/l (3,36-20,44)
P-ciała antykardiolipinowe igG 1,8 GLP(0-10 ujemny)
P-ciała atykardiolipinowe IgM 11,3 MPL(0-20ujemny)
P-ciała p/antygenom jajnika - wynik ujemny
P-ciała p/antygenom łożyska -wynik ujemny

Wyniki męża:
Bilurbina całkowita 0,64 mg/dl.(0,1-1,0)
ALAT 42 U/l.(0-41)
ASPAT 22 U/l.(0-3
P-ciała hiv1/hiv2 0,49 s/co(poniżej 1,00 wynik ujemny)
HBS antygen 0,87 S/N(w.ujemny)
Anty HBs ilościowo 1 mlU/ml(0-10 ujemny)
P-ciała anty HCV 0,46 S/CO (wynik ujemny)
Cytomegalia IgG 2,6 AU/ml(wynik ujemny<15)
Cytomegalia IgM 127 index(ujemny)
HIV AG/Ab(combo) wynik ujemny
P-ciała przeciw plemnikom (IIF) wynik ujemny


Wyniki na którejeszcze oczekujemy to: (moje) Krew pełna(heparyna) Test IMK Test CBA- ocena cytoklin th1/th2 Krew pełna(EDTA) Mutacja Linden czynnika v Mutacja genu protrombiny Krew pełna(cytrynian) Laptus Antykoagulant(LA) Białko C białko S Odporność na aktywowane białko C(APC-R) Toksoplazma -Awidność IGg,IgM Chlamydia Trachomatis(IgA,IgG,IgM) Test limfocytotoksyczny(LCT) Oznaczenie p-ciał przeciwjądrowych(ANA) Oznaczenie p-ciał przeciw protrombinie(PTT) (meża)-badania nasienia.

Kariotyp dopiero w maju.

Do naszej wizyty pozostało 2 miesiące,chcielibyśmy cokolwiek się dowiedzieć o naszej sytuacji.
Czy widzi pan jakieś nieprawidłowośći w tych wynikach,ktore mogłyby przyczynić się do poronień lub ciąży pozamacicznej?
Byłabym wdzięcznz za pańskie zdanie.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=53682


Temat: żółty tydzień
najpierw zaznaczam, ze nie jestem specjalista ani w dziedzinie wirusologii, ani chorb zakaznych itp, dziele sie wiedza ogolna z tego tematu, niuansami zajmuja sie specjalisci i oni m.in.interpretuja skomplikowane konfiguracje wynikow wielu roznych badan przy okazji diagnostyki np.zakazen wirusami hepatotropowymi, co jest dalece bardziej skomplikowana dziedzina, niz tylko kwestia tych dwoch oznaczen laboratoryjnych. Twoje wyniki, Olus, widzial zapewne lekarz w punkcie szczepien, wiec sie tutaj nie wypowiadam na ten temat.
ale gwoli wyjasnienia pewnych pojec:
co innego anty-HBs, a co innego HBs-antygen. To dwa rozne badania.
antyHBs: Badanie przeciwcial, czyli specjalych czastek, ktore wytworzyl uklad immunologiczny czlowieka w reakcji na kontakt z wirusem albo ze spacjalnie spreparowanymi bialkami wirusa w szczepionce- pokazuje miano przeciwcial, czyli ich, powiedzmy, ilosc- miano pow. 10 uznawane jest za zabezpieczajace-dlatego oznacza sie je przed ew.doszczepianiem czy ponownym szczepieniem pelnym schamatem (odsylam do mojego posta jakos z konca wakacji...). Miano dodatnie jest w dwoch przypadkach-albo po szczepieniu albo po zakazeniu (pojawia sie po ok.4-6mies.od zakazenia)
HBs-Ag: badanie antygenu HBs- czyli badanie na obecnosc konkretnego bialka oplaszczajacego rdzen wirusa, czyli swiadczacego o zakazeniu. Wykonuje sie je przed pierwszym szczepieniem (aktualnie uznaje sie, ze nie ma wskazan do rutynowego oznaczania, choc w wielu miejscach wymagaja), w ciazy, przed porodem i przed zabiegami operacyjnymi (zeby znac status serologiczny osoby-choc w stosunku do kazdego podchodzi sie tak, zeby nie bylo narazenia dla obu stron, ale wtedy podejmuje sie jeszcze dodatkowe kroki-np."septyczna" porodowka itp). Jest jeszcze jedna sytuacja, gdy HBs-Ag moze byc dodatnie/niejednoznaczne-krotko po szczepieniu, ale ma to charakter krotkotrwaly. "Rutynowo" wystarczy oznaczenie jakosciowe (czy ujemny czy dodatni-jesli wyjdzie dodatni to i tak robi sie szereg badan, by wyjasnic dlaczego)

galla, aloha, schemat podstawowy wyglada tak: 0-1-6 (miesiecy-czyli trzecia dawka w 6 mies.po pierwszej, albo jak kto woli po 5 mies.od drugiej). Wg aktualnych zalecen jesli nastapila przerwa w szczepieniach wg schematu (np.ktos po pierwszej czy drugiej dawce zapomnial o kolejnych...), to kolejne dawki nalezy podac jak najszybciej, przy najblizszej okazji zachowujac miedzy 2 i 3 dawka minimum 2 mies. odstepu

Myszak, co do skroconego schematu to wyglada on tak: 0-7-21 (w dniach), po 12 mies. podaje sie 4ta dawke, zarejestrowany jest tylko dla szczepionki Engerix B i ma zastosowanie glownie dla nieszczepionych podrozujacych do krajow endemicznego wystepowania WZW B (lub.ew.przed planowanymi zabiegami operacyjnymi). Operowac mozna tydzien po 3.dawce. Jesli zabieg jest ze wskazan naglych, albo nastapilo ryzyko narazenia na kontakt z wirusem (np.zaklucie skazona igla) stosuje sie profilaktyke czynno-bierna (podaje sie 1 dawke szczepionki rownoczesnie z immunoglobulina HBIg- w rozne miejsca, a potem szczepiwg schematu: 0-1-2-12).

Trzeba tez pamietac, ze nikt nie ma prawa odmowic wykonania zabiegu ze wzgledu na brak szczepien, ale dobrze jest byc zaszczepionym dla wlasnego bezpieczenstwa tak czy siak. Ten problem zniknie z czasem, etraz wsyztskie dzieci sa szcezpione, nasez pokolenie i starsze musza sobie radzic w tej kwestii same, dlatego polecam Zółte Tygodnie.

Emilk@, co do przeciwwskazan:
aktualnie sa tylko 2: nadwrazliwosc na ktorykolwiek skladnik preparatu oraz ostre choroby przebiegajace z goraczka
prof.Wysocki i dr Czajka w swojej najnowszej ksiazce na temat szczepien pisza, ze ciaza i laktacja nie sa przeciwwskazaniem, producenci tez tego w przeciwwskazaniach nie umieszczaja, ale poniewaz szczepionki te maja kategorie C, to decyzje o szczepieniu w tym okresie nalezy podjac analizujac korzysci i ew. ryzyko... ale podac mozna-ciaza i laktacja nie jest bezwzglednym p/wskazaniem.
Kategoria C. Nie ma badań obejmujących kobiety w ciąży. Prawdopodobnie nie ma niebezpieczeństwa niekorzystnego działania na płód związanego z zastosowaniem szczepionki, jednak szczepionkę można podać kobiecie w ciąży jedynie w przypadku, gdy istnieją wyraźne wskazania do uodpornienia ze względu na możliwość zakażenia, a korzyści dla matki przeważają nad możliwym ryzykiem dla płodu. Ze względu na brak odpowiednich badań nie ustalono przeciwwskazań do szczepienia matek w okresie karmienia piersią.

Uff, to sie rozpisalam. i (znow, wybaczcie!) troche "nawymadrzalam"... (tez wybaczcie!)
Źródło: weselneforum.pl/viewtopic.php?t=58530